top of page
  • Фото автораГорняцкий вестник

Ремонти заради майбутнього

Оновлено: 24 лист. 2023 р.

В жовтні 2023 року містоутворююче підприємство АТ Марганецький ГЗК" призупинило свою виробничу діяльність, тобто видобуток та переробку сирої марганцевої руди.


Причин зупинки підприємства декілька. Насамперед військова агресія зі сторони російської федерації, яка "базується" на тимчасово окупованому лівому березі Дніпра. Оскільки дії окупантів призвели до втрати води в Каховському водосховищі, неможливо поповнити запаси технічних резервуарів води, яка використовується для збагачення сирої марганцевої руди Грушівською збагачувальною фабрикою. Також до основних причин зупинки відносяться артилерійські обстріли армії рф по об’єктах та інфраструктурі промислового майданчика комбінату.


Якийсь час комбінат працював тільки з видобутку руди шахтами, без циклу переробки сирої марганцевої руди. Підземні видобувні цехи допрацювали ті вибої, які знаходились в експлуатації, проте розконсервовувати гірничі виробки, які були підготовлені для майбутньої роботи, сенсу не було, оскільки видобута руда за минулий період, що складувалась на рудному складі, так і не була перероблена.


Наразі комбінат знаходиться в простої, але під час нього робітники займаються ремонтно-відновлювальними роботами задля вдалого, безпечного майбутнього запуску в роботу.


Під час минулої бесіди головний інженер Марганецького гірничо-збагачувального комбінату Роман Іванович ЗЛЕНКО розповідав про основні ремонтні роботи, які виконуються в Грушівському кар’єрі. Сьогодні мова піде про не менш важливий цех Марганецького ГЗК – цех шламового господарства та зворотного водопостачання.

Як розповів Роман Іванович, є проблемні дільниці трубопроводів, які наразі потребують ремонту. До таких дільниць відноситься водовідлив Грушівського кар’єру, який з’єднаний з ємністю шламосховища балки Бабуріно з дільницею зворотної технологічної води та деякі інші ділянки трубопроводів і шламопроводів.


Сьогодні головним питанням цеху ШГЗВП є ремонтні роботи. Основна частина цих робіт криється у ремонті самого водоводу, і частина робіт вже виконана.

Минулого року ці роботи були заплановані для втілення у життя, але через всім нам відомі причини ремонти не виконувалися.


У 2023 році керівництво комбінату прийняло рішення про відновлення запланованих робіт 2022 року, а тому знайдені резерви та необхідні матеріали і роботи були розпочаті.

У жовтні поточного року вже замінено 200 метрів цієї труби, у листопаді планується виконати 350 метрів трубопроводу. І саме на цих роботах задіяна вагома частина персоналу цеху шламового господарства і зворотного водопостачання. Крім того, люди займаються і ліквідацією давно не діючого стального трубопроводу, обслуговуванням насосного обладнання на дренажній ємності балки Бабуріно, фільтраційній насосній балки Морозова та на земснарядах, які задіяні для перекачування паводкової води та шламів.

Для чого все це робиться? Відповідь очевидна – з ціллю накопичення води для можливості поновлення весною 2024 року робіт Марганецького ГЗК з основного виробництва, переробки сирої марганцевої руди та виготовлення товарної продукції.

Тобто, беручи до уваги потреби води комбінату для нормальної роботи Грушівської збагачувальної фабрики з використанням зворотної води накопиченої з балки Морозова, при розрахунку, якщо нормально "зустрінеться" осінньо-весняний паводок, то на об’єми виробництва 2024 року запасів цієї води вистачить, адже іншої – немає.

Багато роботи для накопичення води зробив і Грушівський кар’єр. Він налаштував власний внутрішній водовідлив, який дозволяє зараз закумулювати воду на насосній станції "Грушівка-5", адже потім ця насосна подасть воду на балки Бабуріно та Морозова.


Але знову ж таки, щоб вдало зустріти паводок та стабільно працювати, необхідно продовжувати якісно виконувати ремонти водоводу, адже саме від них залежить майбутня робота всього комбінату.

Наразі Марганецький ГЗК переходить зі сталевої труби на пластикову, адже роботи із її заміни будуть виконуватись швидше, надійніше та прослужать довше.

До речі, цей матеріал досить гарно зарекомендував себе в роботі. Частина водоводу Грушівської збагачувальної фабрики замінена на пластик, частина – на дільницях ШГЗВП, а також цей матеріал використаний при заміні водовідливів у надрах шахт та при подачі питної води на шахту №14/15.


Приблизно два-три роки тому цими роботами займалися підрядні організації, адже у комбінату не було таких фахівців і відповідного обладнання. Зараз все змінилось – комбінат закупив потрібне обладнання для пайки труб та фітингів і фахівці підприємства виконують ці роботи.


Дивлячись наперед, можна сказати, що зараз від ремонтів цеху шламового господарства та зворотного водопостачання залежить майбутнє всього Марганецького гірничо-збагачувального комбінату, його працівників та самого міста Марганець, адже після весняного запуску Грушівська збагачувальна фабрика знову буде виготовляти товарну продукцію.




105 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page