top of page
  • Фото автораГорняцкий вестник

ПРЕС-РЕЛІЗ

Акціонерне товариство «Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат», станом на сьогодні, вимушено призупинило свою роботу.


У зв’язку із військовою агресією російської федерації проти України з липня 2022 року почалися регулярні артилерійські обстріли м. Марганця та Марганецької територіальної громади, території виробничих цехів та підрозділів АТ «Марганецький ГЗК», в тому числі об’єктів Грушівської збагачувальної фабрики, що поставило під загрозу здоров'я та життя працівників підприємства. У зв’язку із цим керівництво АТ «Марганецький ГЗК» прийняло рішення про зупинення робіт із збагачення марганцевої руди на обладнанні збагачувального комплексу.


В червні 2023 року збройними силами російської федерації вчинено терористичний акт – підірвано греблю Каховської ГЕС, що призвело до висихання Каховського водосховища, яке було єдиним джерелом водозабезпечення Марганецької територіальної громади. Як наслідок – припинено водозабезпечення питною та технічною водою структурних підрозділів АТ «Марганецький ГЗК».


Вода є основною складовою технологічного процесу виготовлення готової продукції АТ «Марганецький ГЗК», тому поновлення роботи збагачувального комплексу та виробництва готової продукції є неможливим.


Внаслідок постійних ворожих артилерійських обстрілів зруйновано віконні отвори адміністративно-побутових та промислових приміщень в цехах АТ «Марганецький ГЗК». Пошкоджено теплові мережі та комунікації котельні та теплових пунктів, що не дозволяє забезпечити опалення приміщень цехів підприємства.


Відновлення та запуск обладнання котельні та теплових пунктів, в умовах постійної загрози артилерійських обстрілів, має високі ризики та може призвести до вибуху обладнання, руйнації будівель, що несе загрозу для здоров'я та життя працівників АТ «Марганецький ГЗК».


За таких умов, забезпечення санітарного теплового режиму працівників структурних підрозділів АТ «Марганецький ГЗК» на території промислової зони в осінньо-зимовий період 2023-2024 рр. є неможливим.


Крім того, в умовах ризику продовження терористичних атак російської федерації на об’єкти енергетичної інфраструктури нашої держави, з настанням холодів, можливі перебої з електрозабезпеченням промислових об’єктів АТ «Марганецький ГЗК».


В серпні 2023 року в технологічній схемі Грушівського кар'єру зупинився на ремонт комплекс РШР-5000, у зв’язку з чим, технологічний процес в Грушівському кар'єрі вимушено зупинений.


На шахтах АТ «Марганецький ГЗК», з метою недопущення втрат технологічного обладнання та втрат запасів корисних копалин, прийнято рішення про відпрацювання тільки діючих вибоїв та вибоїв, які підпадали під розвинутий гірничий тиск. Станом на сьогодні, всі діючі вибої підземних цехів відпрацьовані, що дозволило зберегти дороге технологічне обладнання, не допустити суттєвих втрат запасів марганцевої руди.


Технологія видобутку руди підземним способом передбачає виключно безперервний процес відпрацювання шахтного поля у повному обсязі протягом 1,5-2 років, тому введення в експлуатацію нових шахтних вибоїв наразі є недоцільним. Призупинення видобутку призведе до виникнення надмірного гірничого тиску у відпрацьованому просторі і, як наслідок, обвалення гірничих виробок та ймовірної втрати вибоїв разом з технологічним обладнанням.

На момент призупинення роботи АТ «Марганецький ГЗК» залишків сирої руди на складах АТ «Марганецький ГЗК» достатньо для безперервної роботи збагачувального комплексу підприємства протягом 6 місяців.


Залишків товарної продукції на складах підприємства також достатньо для забезпечення потреб споживачів.


В існуючих умовах систематичного продовження обстрілів територій Марганецької територіальної громади, відсутності постачання технічної води для забезпечення технологічного процесу із збагачення руди на Грушівській збагачувальній фабриці, недоцільності введення в експлуатацію нових шахтних вибоїв, значних залишків видобутої сирої руди на складах підприємства, продовження роботи АТ «Марганецький ГЗК» є недоцільним та неможливим. Заробітна плата в період вимушеного простою підприємства буде виплачуватись згідно вимог діючого законодавства України.


На сьогоднішній день спеціалістами АТ «Марганецький ГЗК» виконуються роботи з консервування гірничих виробок та технологічного обладнання, регламентні роботи із забезпечення життєдіяльності підприємства в умовах простою, ремонтні роботи роторного комплексу РШР-5000 та крокуючого екскаватора ЕШ-15/90, а також поточні ремонти шламопроводів цеху ШГЗВП. Зазначені заходи дозволять відновити роботу виробничих підрозділів та в цілому АТ «Марганецький ГЗК».


АТ «Марганецький ГЗК» планує запуск своїх виробничих потужностей навесні наступного року, сподіваючись, що значна частина негативних факторів, що стали причинами призупинення роботи підприємства, зійдуть нанівець.

250 переглядів0 коментарів
bottom of page