top of page
  • Фото автораГорняцкий вестник

Підсумки роботи Марганецького гірничо-збагачувального комбінату за 7 місяців 2022 року

Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат, не дивлячись на складні економічні умови, що виникли у воєнний час, продовжує працювати та виконувати встановлені планові показники.

Шахта №3/5 відпрацювала 7 місяців з перевиконанням планових показників. На першу декаду серпня загальний "плюс" з видобутку руди склав 1600 тонн (всього видобуто 47,5 тисяч тонн руди). Також очисна бригада гарно відпрацювала у липні, видав на-гора 5,8 тисяч тонн сирої марганцевої руди (105,3%). Також шахта мала у липні деякі проблеми з обладнанням, які оперативно ліквідував ремонтно-механічний цех. Нагадаємо, що починаючи з березня, в роботі на "три-п’ять" знаходиться одна очисна бригада і згідно плану за річною програмою для неї був встановлений план з видобутку руди у розмірі 3-3,2 тисячі тонн руди на місяць, наразі вона працює на рівні 5,5-6 тисяч тонн, при цьому очисна бригада Володимира Перога працює в досить складних гірничих умовах.

Прохідницькі роботи в липні на шахті №3/5 не виконувались, так як обидві прохідницькі бригади, які очолюють Ігор Драгун та Денис Пилипець, переведені на інші шахти. Тому від скоригованого річного плану є відставання у розмірі 5,5 погонних метрів (всього пройдено 279,5 п.м, при запланованих 285 п.м). Наразі вирішується питання щодо формування нового прохідницького колективу, адже "три-п’ять" продовжує виконувати роботи з видобутку сирої марганцевої руди.

Також на оперативній нараді при голові правління АТ "Марганецький ГЗК", яка відбулась 9 серпня, заступник голови правління з виробництва Валерій Заєць відмітив і позитивні зміни у організаційній роботі цеху.


"Дев’ять-десять" при скоригованому річному плані у 173,1 тисячі тонн руди за сім місяців "насипала" 180,8 тисяч тонн руди, що вже перевищує план на 7,7 тисяч тонн. Також перевиконаний у липні на 1200 тонн план з видобутку руди – на-гора видано 30,2 тисяч тонн (104,1%). Саме такі показники свідчать про те, що шахта №9/10 не збирається збавляти виробничі темпи, адже попри складне становище з прохідницьких робіт також є досить вагоме перевиконання планових показників – за сім місяців поточного року пройдено гірничих виробок 639 погонних метрів, що на 49 п.м більше скоригованого плану. Проте у липні, через зупинку на ручні роботи, прохідники закрили місяць з показником 105 погонних метрів ("мінус" – 10 метрів).

Основними подіями на "дев’ять-десять" у липні стали: перемонтаж обладнання у стислі терміни з 5-го західного вибою на 12-й південний; розпочата підготовка до запуску в роботу 30-го північного виїмкового штреку, який призначений на 1 вересня; монтаж 2-го західного штреку та формування четвертої прохідницької бригади.

Наразі розпочата підготовка фронту робіт на новій панелі для компенсації потужностей, що вибувають, і на цих роботах задіяні три прохідницькі бригади, а також виконується прохідка 15-го південно-західного штреку через граніт без використання БВР.


При скоригованому плані з видобутку руди у 112,4 тисячі тонн за сім місяців шахта №14/15 перевиконала на 4,7 тисячі тонн. Варто зазначити, що у липні "чотирнадцять-п’ятнадцять" досить важко долала план з видобутку руди, але все ж вдалося перевиконати його на 300 тонн – з надр видано на-гора 21,8 тисячу тонн сирої марганцевої руди (101,4%). Заступник голови правління з виробництва відмічає, що однією з таких проблем є організаційна робота, оскільки колектив виконував приймання 1-го північно-східного штреку за деякими нововведеннями, через це у роботу він був введений тільки 20 липня, тобто на 2,5 тижні пізніше запланованого.

Також за сім місяців поточного року більш ніж на 128 погонних метрів перевиконує шахта №14/15 скоригований річний план з прохідницьких робіт – прохідники пройшли 828,5 погонних метрів. Також перевиконаний план у липні – пройдено 177,5 метрів при запланованих 160 метрах (110,9%).

Наразі на "чотирнадцять-п’ятнадцять" є досить серйозні проблеми з персоналом, тому керівництво цеху, разом з виробничим відділом, більш детальніше займається вирішенням даного питання. Проте відмічається гарна колективна робота персоналу, який вдало адаптується при зміні виробничих ситуацій – гірники добре розуміють поставлені перед ними задачі та виконують їх з максимальною швидкістю. А тому зараз виконується підготовка до запуску в роботу нової панелі, де велось перекріплення 4-го панельного відкотного та ЛК-57, монтажі конвеєра ЛК-58 типу 1Л-80 та нового опрокиду, який отримано за інвестиційною програмою.


Керівник Грушівського кар’єру Микола Петрович Біднюк розробив програму, згідно якої цех з відкритого видобутку руди виходить на виконання планових обсягів, передбачених Наказом №1, незважаючи на те, що була місячна зупинка. Так, за сім місяців роботи Грушівський кар’єр випереджає скоригований план з видобутку руди на 5,8 тисяч тонн – всього видобуто 159,7 тисяч тонн, із них у липні видобуто 33,2 тисячі тонн (106,2%).

Через введення воєнного стану в Україні та недостатню кількість автотранспорту є відхилення з автотранспортного розкриву – загальний "мінус" за Наказом №1 складає 28,6 тисяч кубометрів. У липні авторозкрив також не виконано через вищеназвані причини – минулий місяць закритий з показником 51,05 тисяч кубометрів, при запланованих 70 тисячах кубів (72,9%).

Безтранспортним методом за січень-липень знято 1979,7 тисяч кубів, що становить 115,4% до скоригованого річного плану ("плюс" 264,7 тис. кубів), в той час як з конвеєрного розкриву є "мінус" до скоригованого плану у розмірі 74,5 тисяч кубів, обумовлений аварійними простоями 5-тисячного роторного комплексу (ремонт двигуна та редуктора ротора, а також вулканізація стрічки).


Грушівська збагачувальна фабрика у липні впоралася з усіма своїми плановими показниками. У завалку було прийнято 90,4 тисяч тонн сирої марганцевої руди, що більше плану на 914,3 тонн (101%). З цієї руди вироблено безсортного концентрату 42 тисячі тонн із 41,5 тисячі запланованих (101,1%). Також план виконаний за всіма сортами готової продукції: концентрату 1-Б сорту виготовлено 18078 тонн (100,4%), концентрату 2-го сорту – 11,5 тисяч тонн (103,4%).

З березня запущена у роботу установка "шлюз", на якій вироблено 15,1 тисяч тонн концентрату, при запланованих скоригованим Наказом №1 8 тисячах.

За сім місяців роботи з виробництва безсортного концентрату, нажаль, є відставання у розмірі 1,5 тисячі тонн від скоригованого плану. Також за цей період є "плюси" з виробництва концентрату 1-Б сорту, який складає 1325 тонн (виготовлено 109275 тонн концентрату) та концентрату 2-го сорту – 2676,1 тонн (виготовлено 70356,1 тонн концентрату).

У липні, у зв’язку з недостатньою кількістю води та її незадовільною якістю постійно виконувався ремонт насосів як Грушівської збагачувальної фабрики, так і цеху ШГЗВП. Через це розроблено додатковий графік роботи ГЗФ-1 на річковій воді. Також у минулому місяці виконано перемонтаж та запуск у роботу конвеєра СК-5 і змонтовано гуркіт ГІЛ-42, який придбано за інвестпрограмою.

83 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page