top of page
  • Фото автораГорняцкий вестник

Здоров’я



Лише вакцинація

збереже ваше здоров’я,

а, можливо, і життя


Що таке вакцинація?

Будь­яка вакцина готує організм людини до боротьби зі збудником тієї чи іншої інфекції – конкретним вірусом або бактерією. Вакцини містять мікроорганізми, що викликають захворювання, або їх фрагменти. Це змушує нашу імунну систему, по­перше, розпізнати ворога, а, по­друге, виробити антитіла, щоб навчитися з цим ворогом боротися. Загалом, винахід вакцинації вважається одним з найграндіозніших досягнень медицини нового часу, саме завдяки вакцинам, за даними ВООЗ, вдається щорічно запобігти смерті 2­3 мільйонів чоловік від різних хвороб.


У випадку COVID-­19 всі зареєстровані вакцини допомагають людині виробити імунітет до коронавірусу SARS­CoV­2. Тобто вони не лікують хворобу, а запобігають її розвитку. Саме тому вакцини є настільки потужним засобом у боротьбі з COVID-­19.


ВООЗ вважає, що від 65% до 70% людей повинні мати імунітет, перш ніж перерветься ланцюг передачі інфекції. Лише вакцинація мільярдів людей допоможе зупинити передачу вірусу, що викликає COVID-­19, і досягти групового імунітету. Це, як кажуть фахівці, є єдиним надійним способом покінчити з пандемією.


 

Закордонний досвід

Поки вакцинація проти COVID­-19 не є обов’язковою ні в одній країні світу, проте експерти рекомендують зробити щеплення переважної більшості дорослого населення – за винятком тих, кому це може бути протипоказано за станом здоров’я. І за даними на початок серпня 28,5% населення світу отримало принаймні одну дозу вакцини проти COVID­-19, а майже півтора мільйарди жителів землі – повністю вакциновані.


При чому, наприклад, в Канаді частка вакцинованого населення складає вже майже 72%. Не відстає Великобританія, де щеплення отримали 69% населення. Також понад 60% населення вакцинувалося у таких розвинених країнаїх Европи, як Іспанія, Італія, Франція, Германія. І навіть у Сполучених Штатах Америки, де проживає стільких населення, як у всіх вище названих країнах разом, вакциновано вже 57% американців. В нашій країні наразі вакциновано лише трохи більше 8% українців.


 

Темпи вакцинації в Україні

В Україні вакцинація почалася ще наприкінці лютого, проте проводилася вона поетапно, і найпершими отримували дози вакцини лише представники пріорітетних груп: медпрацівники, військовослужбовці, особи із надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID­-19 тощо.


І нарешті наприкінці липня в Україні стартував п’ятий етап кампанії вакцинації проти COVID­-19, відтепер зробити щеплення можуть усі охочі віком від 18 років. З того моменту у кампанії вакцинації відбувся значний стрибок. Наразі однією дозою вже щеплено 3,7 мільйонів українців, повний курс вакцинації отримали понад 2 мільйони осіб. Причому щодоби додається понад 100 тисяч нових вакцинованих.


 

Які вакцини використовуються

в Україні?

Наразі для вакцинації в Україні використовують та планують використовувати вакцини знаних у світі розробників і виробників, схвалених Всесвітньою організацією охорони здоров’я.


AstraZeneca (Covishield, SKBio) індійського, корейського та італійського виробництва – це векторна (отримана методом генної інженерії) вакцина, яку розробив Оксфордський університет та британсько­шведська компанія AstraZeneca. Потрібно дві дози вакцини з інтервалом у 12 тижнів.


CoronaVac/Sinovac Biotech – це інактивована (убита, одержана шляхом впливу на мікроорганізми) вакцина, розроблена китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 14­28 днів.


Comirnaty/Pfizer­BioNTech – це мРНК­вакцина (кодує білок, характерний для патогена), розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 21 день.


Moderna – це мРНК­вакцина (кодує білок, характерний для патогена), розроблена американською фармацевтичною компанією Moderna. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів.


Українська влада продовжує активні перемовини з усіма надійними виробниками світу, щоб збільшити доступ українців до ефективної та безпечної вакцини. При цьому варто пам’ятати, що всі вакцини, схвалені для використання ВООЗ, мають високу ефективність у запобіганні важкому перебігу захворювання на COVID­-19, госпіталізації і смерті. Тому найкращою вакциною є та, що зараз доступна для вас!


 

Які є протипоказання до вакцинації від COVID-­19?

Єдиним справжнім протипоказанням до щеплення від COVID-­19 наразі є серйозна алергічна реакція на першу дозу вакцини, наприклад анафілактичний шок. Також не варто робити щеплення за температури тіла вище 38°C.


Хронічні хвороби не є протипоказанням до щеплення! Навпаки, люди з хронічними захворюваннями ризикують важче перенести COVID­-19, а тому потребують захисту, який дає вакцинація. Але обов’язково повідомте лікарю про свої хронічні хвороби та про будь­які алергічні реакції, що були раніше.


Алергія на ліки. Якщо ви знаєте, на що у вас алергія, ознайомтеся зі складом вакцини в інструкції на сайті Державного експертного центру МОЗ (www.dec.gov.ua) або у медпрацівників, які проводять вакцинацію. Якщо маєте алергію на один із компонентів, то вам не варто щепитися цією вакциною. Якщо ви сильно схильні до алергій на невідомі препарати, краще обстежитися у лікаря­алерголога перед отриманням вакцини.


Сезонна чи побутова алергія. Не є протипоказанням для вакцинації. Люди з полінозом чи алергійним ринітом можуть щепитися навіть в період загострення хвороби.


Бронхіальна астма, серцево­судинні захворювання, діабет. Таким людям необхідна вакцинація, адже саме вони ризикують важко захворіти на COVID­-19 та отримати ускладнення.


Онкологічні хвороби. Такі люди в групі ризику і можуть важко перенести COVID­-19. Втім, якщо людина проходить курс імуносупресивної терапії, вакцинація може не мати належного ефекту. Тому варто порадитися з лікарем, коли саме краще зробити щепленням.


Аутоімунні/системні захворюваннями. У таких людей імунна відповідь на вакцину може бути слабшою. Попри це, їм потрібно вакцинуватися від коронавірусної хвороби, оскільки захворювання на COVID­-19 може бути для них смертельним.


ВІЛ. Вакцинація необхідна. Вакцини не можуть спричинити захворювання навіть на тлі імунодефіциту, бо не є живими, «повноцінними» вірусами.


Вагітність. Якщо, на думку лікаря, користь від вакцинації перевищує потенційні ризики від неї, то жінку рекомендовано щепити мРНК­вакциною (Comirnaty/Pfizer­BioNTech). Хоча краще вакцинуватися після пологів. Тест на вагітність перед вакцинацією здавати не треба.


Грудне годування. Такі жінки можуть бути щеплені вакцинами Covishield/Pfizer­BioNTech та AstraZeneca (Covishield, SKBio). Інструкцією вакцини CoronaVac/Sinovac Biotech забороняється щеплення нею жінок, які годують грудьми.


Перенесене захворювання на COVID­19. Краще відкласти вакцинацію на 6 місяців. Якщо ви захворіли на COVID­19 після того, як отримали першу дозу, другу каще отримати через пів року.


Прийом вакцини від інших інфекційних хвороб. Вакцинуватися від COVID-­19 можна через 14 днів.


 

Якою може бути реакція

на вакцину?

Вакцинація від COVID­-19 допомагає розвинути імунітет до вірусу, тому ваш організм може певним чином реагувати на вакцину, це означає, що ваше тіло вибудовує захист.


Біль та набряк на місці щеплення є нормальними. Також можуть виникнути гарячка, озноб, головний біль, втомлюваність. Ці реакції є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації. Ви можете полегшити місцеві симптоми: накладайте прохолодні компреси на місце щеплення; легко розминайте руку, в яку робили щеплення; пийте багато рідини.


Якщо ви відчуваєте дискомфорт, зверніться до лікаря за рекомендаціями.


 

Які обмеження

чекають невакцинованих?

Михайло Радуцький, голова парламентського комітету з питань здоров’я нації, повідомив, що в Україні будуть застосовуватися обмеження для невакцинованих громадян у разі посилення карантину.


Наприклад, за інформацією МОЗ, у випадку погіршення епідеміологічної ситуації, працювати зможуть лише ті школи, де вакциновано не менше 80%.


– На мою думку, аналогічні обмеження необхідно запровадити для транспортників, підприємств громадського харчування та організацій, співробітники яких безпосередньо контактують з населенням. Хворий водій маршрутки інфікує аж ніяк не менше людей, ніж вчитель, – говорить М. Радуцький. – Ми в Україні не говоримо про обов’язкову вакцинацію, ніхто не має права змушувати людину вакцинуватись. Але цілком справедливо вимагати, щоб роботу, яка передбачає контакт з великою кількістю людей, виконували вакциновані співробітники. Тепер кожен вирішує сам – дозвілля і повноцінна робота або вимушені обмеження на час чергової хвилі коронавірусу.


 

Де вакцинуватися та

як записатися?

Наразі в Україні є три офіційні шляхи отримати вакцину від COVID-­19: пункти щеплень, центри масової вакцинації та мобільні бригади з імунізації.


У пунктах щеплень вакцинуються люди віком від 60 років та люди віком 18­59 років, які мають супутні захворювання. У Марганці діє чотири пункти щеплень, записатися до яких можна подзвонивши своєму сімейному лікарю або до реєстратури зручного для вас пункту:

– Амбулаторія №3, вулиця Паркова, буд. 15, тел.: 099­46­06­592;

– Амбулаторія №1 (черговий кабінет), вулиця Паркова, буд. 15, тел.: 050­56­29­389;

– Амбулаторія №5, Північний квартал, буд. 1, тел.: 095­10­49­544;

– Амбулаторія №2, вулиця Фабрична, буд. 1, тел.: 099­30­09­978.


У центрах масової вакцинації можуть щепитися дорослі віком від 18 років. У Марганці вже працює такий центр – розташований він за ардесою вулиця Бульварна, буд. 5 (НВК Ліцей СЗШ № 10). Записатися на вакцинацію можна зателефонувавши за номером телефону: 099­75­64­034.


Також в країні діють мобільні бригади з імунізації, які щеплюють маломобільних громадян та організовані колективи із більше, ніж 50 людей. Тобто, на щеплення може записати роботодавець. За інформацією бюро охорони праці Марагнецького гірничо-­збагачувального комбінату, при наявності достатньої кількості працівників, бажаючих вакцинуватися, буде організовано виїзд мобільних бригад імінізації до цехів підприємтва. Щоб потрапити до списку бажаючих вакцинуватися, необхідно звернутися до свого керівника цеху, який створить відповідні списки та передасть їх до відділу охорони праці.


Запишіться на вакцинацію від коронавірусу!


Обирайте бути здоровими!





За інформацією офіційного сайту

Міністерства охорони здоров’я України.


17 переглядів0 коментарів
bottom of page