Горняцкий вестник

28 бер 2021 р.3 хв

Живопис, настояний на любові

На початку березня у Центральній міській біб­ліотеці розпочалася виставка художніх робіт міського митця Павла Хохлова «Живопис, настояний на любові». Художник дуже хотів, щоб виставка пройшла саме навесні, коли святкується Міжнародний жіночий день, адже саме жінкам він присвячує більшість своїх робіт. Ознайомитися з експозицією всі бажаючі ще мають шанс, адже триватиме вона до кінця місяця.

В роботах, що представлені на виставці, відчувається міцна рука майстра, сформована протягом багатьох років. Малювати Павло Хохлов почав ще у 17 років завдяки відомому міському художнику Івану Степановичу Голодяєву.

– До творчості я долучився після випадкового знайомства з Іваном Степановичем. До тієї зустрічі я навіть пензлів не тримав у руках, – розповідає художник, – тобто все, що я зараз вмію, лише завдяки йому. Іван Степанович показав мені, як розуміти природу, як тримати пензлі, як працювати з фарбами. Разом ми ходили у наші плавні, щоб малювати художні етюди.

Все своє життя Павло Хохлов вміло поєднує творчість з роботою. З 1985 року він працює на дільниці з господарського утримання об’єктів соціаль­ної сфери Марганецького гірничо­збагачувального комбінату. До речі, тут же, на підприємстві, працювали і його батьки: тато був слюсарем на шахті №4/7, а мама – старшим інспектором відділу кадрів. Та повернемося до творчості.

На виставці у Центральній бібліотеці представлені лише пейзажі. І як виявилося під час розмови з Павлом Хохловим, саме вони і складають основу його творчих здобутків.

– Багато сучасних художників обирають за свій стиль сюрреалізм, авангардизм, а я малюю природу, тому що дуже люблю пейзажі навколо нашого міста, – ділиться митець, – майже всі мої картини натхненні околицями Марганця. На виставці, наприклад, є картини, на яких зображене Каховське море, плавні біля Очеретівки та багато іншого. Щоправда, інколи я додаю якість нюанси з голови, котрі, на мій погляд, тільки прикрасять картину.

Творчий запал художника невгамовний – коли накриває натхнення, з­під пензля майстра може за день вийти навіть дві картини. До того ж Павло Хохлов постійно удосконалює своє мистецтво, відкриває для себе нові образи, експериментує з фарбами та техніками. В своїй творчості він використовує різноманітні матеріали. Це і акварель, і олійні фарби, і навіть є картини, натхненні інтернет-павутиною.

– В Інтернеті я побачив відеоролик, де вуличні художники малюють балончиками, пішов до будівельного магазину, придбав все необхідне і почав творити, – розповідає Павло Хохлов. – В цьому стилі також на виставці представлена одна картина.

А ще він робить вази з коріння дерев, які також входять до експозиції. Цьому наш художник навчився у майстрів, які створили «Галявину казок» у сквері ім. Т.Г. Шевченко, гадаю, жителі міста її добре пам’ятають.

– Одного разу я разом з тими майстрами пішов в лісок, вони планували знайти коріння для своїх майбутніх фігурок, – згадує про перший досвід Павло Хохлов. – Я стою і навкруги нічого підходящого для цього не бачу, а у майстрів досвід – просто у мене під ногами вони помітили красу. Всього кілька помахів ножем, і неживе дерево перетворилося на виріб мистецтва. Я був вражений, і потім почав самостійно шукати і дійсно бачити в деревах майбутні фігури.

Придбати шедеври Павла Хохлова неможливо – свої роботи він дарує друзям, близьким людям, знайомим. Вже багато років до кола його знайомих входить і директорка Центральної бібліотеки Лідія Віталіївна Пономарьова, яка ініціювала цю виставку.

– Павла Хохлова я знаю десятки років, – розповідає Лідія Віталіївна, – знаю, як людину творчу, неординарну, з нестандартним мисленням. А ми, бібліотечні робітники, зі всіма творчими людьми нашого міста намагаємося дружити. В нашій бібліотеці пройшло вже багато авторських виставок місцевих художників, та Павла Анатолійовича ми експонуємо вперше. Його картини вже неодноразово виставлялися, і ось після того, як його виставка пройшла в нашому краєзнавчому музеї, ми захотіли зробити її і в себе, щоб ще більше людей мали змогу познайомитися з талантом художника.

Та не лише в Марганці виставляються картини Павла Хохлова, і це підтверджується численними дипломами учасника різноманітних виставок, втому числі «Творіть з задоволенням» (м. Дніпро), а також «Барви світу» Словаччина, «Різноманіття мрій» та «Безмежність мрій», що пройшли у «Будинку Художника» (м. Київ). Активний творчий шлях марганецького митця не пройшов повз увагу Спілки художників України, членом якої він є вже багато років. До того ж, він підтримує дружні стосунки з художниками з Болгарії та Німеччини.

Окрім того, що приводом для виставки став Міжнародний жіночий день, саме на березень випав і День народження художника – 24 березня Павло Хохлов відзначав своє 52-річчя. Тож вітаємо майстра пензлів і фарб та бажаємо життя, сповненого натхненням та творчими успіхами.

Автор: Аліна Боярчук.

    190
    0